Сухото строителствофункционалност, креативност, иновативност


„Иновацията и развитието на сухото строителство често започва с мисълта, че си в състояние да го постигнеш.“
                                                                                     Елинор Рузвелт
 
Системите за сухо строителство намират все по-широко приложение в съвременното строителство. Неговата популярност се дължи на икономия на разходи и появата на нови строителни материали. Вече почти няма строителен обект, в който да не се използва поне една от системите за сухо строителство.

Сухото строителство е метод за изграждане на сгради, където се използват преимуществено сухи материали и техники. То реално представлява изграждане на преградни стени, окачени тавани и повдигнати подове. При  сухото строителство няма нужда от използване на вода, което го прави по-бързо и по-ефективно. В същото време това прави материалът по-лек, което е полезно при изграждането на високи сгради. Областите, в които се използва сухото строителство, включват жилищни и офис сгради, магазини, хотели, болници, училища и други обществени сгради. Този метод на строителство се използва все повече и в българския строителен сектор.

Класиката в сухото строителство са плочи от гипсокартон, конструкции за монтаж и изолации от минерална вата. Често в практиката гипсокартонът се нарича Кнауф, защото това е фирмата, която е измислила и патентовала този материал. Произвежда се от два листа специален картон с пълнеж от гипс и специални добавки.
 
 
Основните елементи, които се използват са:

•   Гипс (под формата на гипсокартон).

Това е желан вариант, защото е естествен продукт подлежащ на рециклиране, приемаш всяка форма с висока устойчивост на огън.

•   Конструкциите за монтаж.
Те се изработват от метални профили и по рядко от дърво (дървени греди). Те обединяват висока товароносимост при минимален разход на ресурс и служат за конструкции за монтаж на стени и окачени тавани.
 
•   Минерална вата (стъклена или каменна).
Слага се за изолация в конструкцията между  плочите от гипсокартон.
Качеството на гипсокартона е неоспоримо. Плочите от гипсокартон са сравнително леки и много лесно се режат според нуждите. Типичният размер е с дебелина 12,5 mm, ширина 600 или 1200 mm и дължина от 2000.
 
 Гипсокартонът е предпочитан материал в строителството поради следните предимства:

•   Гъвкавост и лесен монтаж.
Гипсокартонът е лек, гъвкав и лесен за рязане и монтаж. Лесното му оформяне и монтаж го прави мечта за майсторите, които създават различни форми и разгъват своята креативност. Независимо дали се работи върху чисто нов строителен проект или обновяване на съществуващо пространство, гипсокартонените плоскости предлагат гъвкавостта и удобството, с които проекта да се завърши по-бързо, без да се прави компромис с качеството. Също така, ако се наложи гипсокартонът може лесно да се извади или подмени, без да се нарушава останалата конструкция.

•   Пожароустойчивост и безопасност.
Гипсокартонените плоскости имат впечатляващи огнеустойчиви качества, които ги правят основен компонент във всяка сграда. Той може да издържи на високи температури без да се разпада или предизвика разпространение на пожар. Това му качество го прави особено важен при подменянето на стени, които трябва да предпазват от разпространението на огън. Гипсокартонените стени отговарят на всички необходими стандарти и разпоредби за пожарна безопасност, осигурявайки спокойствие и гарантиращи безопасност.

•   Звукоизолация.
Гипсокартонът играе важна роля за намаляване на шума и създаване на спокойна среда. Поглъщайки звуковите вибрации изолират нежелания шум, позволявайки ви да се фокусирате, концентрирате и релаксирате без смущения.

•   Издръжливост и здравина.
Гипсокартонените плоскости се отличават с впечатляваща издръжливост и здравина, което ги прави идеални за дългосрочна употреба както в жилищни, така и в търговски сгради. Те могат да издържат на удари, намалявайки риска от пукнатини или други повреди. Това означава по-малко ремонти и поддръжка в дългосрочен план, спестявайки време и пари.

•   Енергоефективност или подобрена топлоизолация.
Благодарение на добрата си изолационна способност, гипсокартонът запазва топлината в стаята и запазва загубата на енергия. По този начин се поддържат приятни вътрешни температури през цялата година. Това води до нисък енергиен разход и спестявания от вашите сметки.

•   Гладка и равна повърхност.
Гипсокартонът осигурява гладка и равна повърхност, която е идеална за боядисване или нанасяне на облицовка. Гипсокартонените плоскости придават не само функционалност, но и нотка елегантност в пространството. Те безпроблемно се вписват в различни стилове на интериорен дизайн, предлагайки изчистен и модерен външен вид. Гипсокартонените плоскости са като платна на художници – те позволяват проявата на креативност, като се добавят архитектурни детайли и индивидуални покрития.
 

Благодарение на многобройните си възможности, сухото строителство се прилага в много сфери, като някои от тях са:

•   Облицоване на тавани и поставяне на окачен таван.
Облицовките на тавани и изработката на окачени тавани представляват най-големия дял от сухото строителство. Тук освен обикновено изграждане се включват шумоизолациите и интегрирането на различни повърхности. Без значение дали са отделни елементи, опънати структури, с фуги или без, тавани от различни материали, с разнообразни форми и системи – всички възможности се покриват.

•   Покритие на стени и монтажни стени.
Многообразието при използване на гипсокартона за изграждане или облицоване на стени е огромно. Изработват се прави, овални и вълнообразни повърхности, върху различни материали и системи със съответни профили, за преградни стени за предстенни конструкции и декоративни елементи. Различните видове гипсокартон позволяват да се използват при всякакви условия: влага, ниски и високи температури, предпоставки за образуване на  мухъл.

Ако сте решили да се впуснете в ново строителство или обновяване на помещения помислете за гипсокартона като много надеждна и полезна опция. Доверете се на специалистите от УЛТРЕЯ СТРОЙ, които ще ви предложат изключителна гама от гипсокартонени плоскости и иновативни решения, чрез които да се осигури здравина, издръжливост и естетическа принадлежност.
 


2024, Всички права запазени. Политика за защита на личните данни.