Полезни съвети за банята


Обзавеждането на нов апартамент или ремонт на стария ви поставя нелеката задача да проектирате съвсем нова баня или да подновите и модернизирате сегашната. Не забравяйте, че банята е онова място в жилището ви, където трябва да се чувствате спокойно и сигурно. Усещането да е на чистота и свежест.

Преди да започнете с ремонта и обзавеждането на банята е много важно да помислете за площта, с която разполагате. Дали в нея ще има тоалетна и душ. Може да е самостоятелен санитарен възел, който ще се използва от много малък брой хора.  Ако банята ви е малка, но в съседство разполагате с килер или вграден гардероб, бихте могли да помислете дали да не го присъедините за да увеличите пространството.
 
Уточнете какъв е търсеният стил, съвременен или традиционен. Съвременните бани са модерни на външен вид, с ъгловати, квадратни, заострени линии и са в крак с последните тенденции в дизайна като вградени казанчета, тоалетни, мебели, мивки върху плот. Днес все повече хора избират вграден моноблок и душ. Основните им предимства са изчистеният дизайн и лесното почистване. Всичко, което не ви трябва остава скрито зад стените от гипсокартон, а почистването става точно с едно движение, без досадните скрити и труднодостъпни местенца.

Традиционният стил съчетава всички класически елементи за обзавеждане: формите са по-овални, смесителите са с две ръкохватки, ваните са на крачета – свободно стоящи, тоалетните са тип моноблок с по-ретро дизайн. При обзавеждането на стандартна или малка баня с тоалетна, може да се насочите към ъгловите модели тоалетни, мивки, мебели за баня и др., които наистина пестят място. Придържайте се към изчистения стил и минимализма. При малките бани също е толкова важно да има душ кабина или душ преграда, която да пасне в малкото помещение и да предпазва мебелите от вода. Чудесно решение са т.нар. паравани тип „хармоника“, които се сгъват и пестят място, когато не ги ползвате.
 
За да се превърнете вашата баня в сбъдната мечта е много важно да намерите добър майстор. Това е специалист, който се занимава с инсталацията, ремонта и поддръжката на санитарното оборудване в банята. Изборът на квалифициран и опитен майстор, ще ви осигури качествено изпълнение на работата и сигурност при експлоатацията на оборудването.
 

Добрият майсторът трябва с лекота да умее освен да инсталира и ремонтира също да извършва следните дейности:

Смяна на тръби. Когато ремонтът се извършва в стара баня е необходимо да се сменят старите тръби, които обикновено са доста ръждясали и лесно се пукат. Не бихте искали да къртите новите си плочки няколко месеца след като сте се сдобили с тях, нали?

Сухо строителство – Чрез него вие ще прикриете тръбите, структурите за вграждане и всички останали неща, които биха загрозили визията с новата ви баня. Задължително е използването на водоустойчив гипсокартон, стъклофибърна мрежа и водоотблъскваща фугираща смес.

Поставяне на мивка– обикновено поставен на мебел или шкафче за съхранение на вещи. Мивката може да е самостоятелна, висяща на стена – конзолна, мивка върху плот или съчетана с мебел за баня.

Хидроизолиране – Във всички ъгли на банята трябва да се положи хидроизолационна лента, която отблъсква водата, след което върху стените се нанася хидроизолационен разтвор.

Лепене на плочки – Много е важен изборът на лепило. Съобразява се с вида на плочката. Тя може да бъде гранитогрес, теракот или фаянс. Разбира се под внимание се взема и големината на плочката. По-големите размери изискват по-специални лепила. Фугирането не е за подценяване. Неговата роля не е само естетическа. Добрите фугиращи смеси защитават плочките от проникване на влага под тях. Когато купувате фугираща смес задължително обърнете внимание на нейната еластичност, издръжливост и устойчивост на бактерии и замърсяване.

Поставяне на тоалетна – с резервоар за вода и отводнителна система;

Монтиране на душ кабина - с поддушово корито и прозрачни стени или завеса вана – често с хидромасажни функции;

Монтиране на смесители за баня – В процеса на планиране на обзавеждането ще разберете какъв вид смесители са ви необходими, съобразно броя и вида на отворите, които имат мивката, бидето и ваната. Стилът на банята също ще окаже влияние вида смесители. Ако предпочитате по-модерен дизайн на банята, можете да изберете каскаден (отворен) смесител тип водопад или с по-квадратна форма. При традиционните бани се препоръчват смесители с по-овална форма, с два крана и др.

Шкафчета или полици за съхранение на козметика, хигиенни принадлежности и други необходими продукти.

Огледало – поставено над умивалника или върху стената.

Осветление – да осигури достатъчно светлина в банята.

Тоалетни принадлежности – дозатори за сапун, държачи за кърпи, четки за тоалетна и др.

Отопление – ако не е централно, могат да бъдат монтирани  отоплителни тела или подово отопление.

Вентилация – Тя няма пряко отношение към дизайна на банята, но е от съществено значение за вашия комфорт, както и за добрата поддръжка на помещението. Качествената вентилационна система ще ви спести проблемите с влагата и мухъла. Основното правило е, че колкото по-голям е отворът на вентилацията, толкова по-голям ще е дебитът на вентилатора и съответно ще изсушава по-бързо банята.
 
 
   Доверявайки се на майсторите от УЛТРЕЯ СТРОЙ, вие ще си спестите:

Потискащата  гледка на една разкъртена или незавършена баня;

Качването на материали до N-тия етаж или къртенето и изнася-нето на старите плочки и тоалетни чинии;

Търсенето на различни специалисти за водопровода, отоплението, електрото и вентилацията. Нашите специалисти са на разположение за изпълнение на съответната гаранция;

Вашето време и нерви от общуването със случайни майстори, на които можете да станете чираци с вашето чистене, носене на материали, кафе и още много желания;

Ежедневното почистване след работа и разправии със съседите за нарушеното им спокойствие.


2024, Всички права запазени. Политика за защита на личните данни.