Как да намерим добър майстор?


Когато чуем думата ремонт обикновено в нас се появяват асоциации свързани с майстор, разход на пари и време, конфликт със съседи и партньор, лишения от спокойствие и забавление. Ремонтът е сложна мисия. Сигурно си мислете, че можете да се справите и сами, но е добре да знаете, че такъв избор може да ви създаде доста повече проблеми и главоболие. Ето защо горещата ми препоръка е да се доверите на професионалисти, които ще ви спестят време и нерви.

Ремонтите са различни и да намериш добър майстор, който да умее да извършва няколко основни видове строителни и довършителни дейности е трудна задача, но не и невъзможна. Независимо дали имате нужда от шпакловка, боядисване, поставяне на гипсокартон, попълване на дупки, ВиК услуги, електротехник или поставяне на фаянс и теракот, наличието на професионалист ще ви спести много стрес и напрежение.

Качества, които трябва да притежава добрият майстор:

 • Умение за проблемно решаване: Добрият майстор трябва да бъде в състояние да се справя с неочаквани проблеми и да намира решения за тях, като ползва техническите си знания и креативно мислене.
 • Гъвкавост и адаптивност: Строителните дейности понякога изискват работа на различни места и в различни условия. Важно е майсторът да умее да се адаптира към различни обстановки и да се справя с променящите се условия.
 • Знание за правилата и стандартите: Трябва да е запознат със съответните правила и стандарти в строителните дейности, да работи в съответствие с тях и да гарантира безопасността и качеството на изгражданите обекти.
 • Чувство за отговорност: Всяка една строителна дейност включва работа с материали, които могат да бъдат опасни. Важно е да има съобразяване със здравето и безопасността на себе си и другите.
 • Постоянно обучение и стремеж към усъвършенстване: Строителството е отрасъл, който се развива и променя постоянно. Добрият майстор трябва да има желание и да бъде готов да се развива и променя постоянно. Трябва да е готов да учи нови техники, методи и технологии, за да поддържа своите умения винаги актуални.
 • Добра работна етика: Добрият майстор трябва да бъде отговорен и предприемчив в работата си, да поставя високи стандарти за качество, да се стреми да постига най-добри възможни резултати във всяка строителна задача.

Къде можем да потърсите майстор, който ще отговори на очакванията ни и ще създаде в дома ни качество и уют?

На първо място идентифицирайте специфичните си нужди, т.е. какво ви предстои да ремонтирате в дома или офиса си. Нуждаете ли се от експерт в сухото строителство, който да поправи няколко дупки в стената или да изгради изцяло нови стени и тавани? А, може да имате проблем с електричеството и да потърсите електротехник, който да премести само няколко контакта или изцяло да инсталира ново окабеляване и осветление?

 • Един от предпочитаните варианти при избор на специалист е да се доверите на приятели и роднини. Ако изберете този вариант е добре да направите и свое собствено проучване, защото нерядко се случва майсторът по препоръка да се окаже добър човек, но лош специалист. Добре е да направите свое собствено проучване, за да не повлияе изборът по препоръка на взаимоотношенията в с приятели и роднини.
 • Друг вариант за избор на майстор е да потърсите в интернет. Изписвайки ключови думи в търсачката ще ви бъдат предложени множество сайтове и форуми, в които се регистрират различни изпълнители. Не забравяйте да проверите и онлайн отзивите за тях, макар че хората са склонни много по-лесно да дадат негативна оценка, отколкото да покажат публично задоволството си от извършения труд. Придържайте се към оценки, които не са с максимална стойност, но не са и много ниски.
 • Проверете идентификационните данни. Преди да наемете майстор е важно да проверите неговите пълномощия. Уверете се, че са лицензирани, застраховани и обезпечени. Това ще ви осигури защита в случай, че нещо се обърка по време на работата.
 • Поискайте препоръки. Един добър майстор ще може да ви предостави списък с доволни клиенти, които да гарантират за работата му.
 • Вземете писмена оферта. Много е важно да получите писмена оферта за работата, която ще извършва майстора. Това ще ви помогне да избегнете всякакви скрити такси и изненади. Не избързвайте, а прочетете внимателно включените материали, труд  и всякакви други разходи.
 • Погледнете каква е тяхната специализация. Рядко може да се намери майстор, който да е еднакво добър във всяка сфера на строителството. Някои майстори са специализирани в области на строителството като гипсокартон, електрически и водопроводни работи, лепене на фаянс и теракот. Ето защо е важно, ако имате нужда от определен вид работа, да намерите специалист в съответната сфера. Това увеличава гаранцията, че работата ще бъде свършена правилно и ефективно.
 • Проверете заетостта им. Някои майстори могат да започнат още в близките няколко дни, други да са заети месеци наред. Не забравяйте да обсъдите с майстора собствения си график и се уверете, че той може да отговори на вашите нужди.

Намирането на добър майстор, който да отговаря на вашите нужди не е лека задача, но следвайки горните съвети ще се улесните в избора и удовлетворяването на вашите нужди. Опитайте да не се влияете от стереотипа, в който влиза понятието „майстор.“ Има много специалисти, които ще откликнат на нуждите ви с професионализъм и интелект.

Ако сте решили да се впуснете в ново строителство или обновяване на помещения се доверете на специалистите от УЛТРЕЯ СТРОЙ, които ще ви предложат професионални и иновативни решения, качествено изпълнение и отговорно отношение при изпълнението и реализирането на вашият ремонт.

 2024, Всички права запазени. Политика за защита на личните данни.